GYIK 2018-07-10T10:01:33+00:00

GYIK – Airbnb lakáskiadás kérdezz-felelek

Rövidtávú lakáskiadás esetén a lakástulajdonos néhány napra adja bérbe a lakását, általában a hazánkba érkező külföldi turistáknak. A lakáskiadásból származó hozam jóval magasabb, mint a hosszútávú albérlet esetés. Ez az érték csúcs időszakban elérheti akár a 3-5-szörösét is. A legtöbb lakástulajdonos, aki rövidtávú lakáskiadásból szeretne profitálni, átadja lakása ügyintézését egy ezzel foglalkozó cégnek, akik átveszik tőle az ügyintézéssel járó sok-sok feladatot.
A rövidtávú lakáskiadás legnagyobb piactere az Airbnb. Az airbnb (angol: AirBed & Breakfast) egy online foglalási program, rendszer, melyben magánszemélyeknek adnak ki szobákat néhány napra vagy akár pár hétre. Az airbnb rendszerében mára már kétmilliónál is több meghirdetett szálláshely kiadó. Jelenleg közel 200 országának 34,000 városában van jelen. A szállások nemcsak kislakásokból állnak, hanem kastélyokból, hajókból és különleges szálláshelyekből is.
Nem. Már szerepelnek az Airbnb rendszerben olyan különleges szálláshelyek, mint a kastélyok vagy hajók.

Igen. A helyi (kerületi) önkormányzat jegyzőjétől szálláshely-üzemeltetési engedélyt kell kérni.

A piaci igényekre a biztosítók is reagáltak. Már elérhető a rövidtávú lakáskiadóknak egy olyan biztosítási megoldás, amely teljes körű megoldást kínál a lakást fenyegető általános kockázatokon kívül a szálláshelyként üzemeltetésből adódó további veszélyekre is. Airbnb-zel? Készülj fel időben a rövidtávú lakáskiadásból eredő kockázatokra.

Az idén kötelezővé tehetik a NAV-hoz bekötött online kasszát az összes magyar turisztikai szálláshely üzemeltetője számára. A törvényhozó a szépség-iparosokhoz hasonlóan akarja előírni az online kasszákat. Azonban a szabályozás alapfeltételei szerint, ez akár online számlaadással is megoldható. Magyarán nem szükséges beüzemelni online kasszát, ha online számlázót használunk majd. Az adóhatóság tud róla, ha online számlázót használunk, mert bejelentési kötelezettségünk van.
Ha Ön olyan magánszemély, aki online foglalási rendszeren (pl. Airbnbn, Booking.com, szallas.hu, vagy más hasonló rendszeren) keresztül szobát, vagy teljes ingatlant üzletszerűen szálláshelyként bérbe ad, adóalanynak minősül, és adószám kiváltására köteles. A kereskedelmi-szálláshely tevékenységgel nyújtott szolgáltatás tekintetében számlakibocsátási kötelezettség is terheli.
A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az Áfa törvény alkalmazásában ingatlan bérbeadásnak minősül. Ez főszabályként adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására, azaz a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásra az Áfa tv. vonatkozó rendelkezése értelmében már nem terjed ki.
Forrás: nav.gov.hu
A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az áfa rendszerében kötelezően adóköteles tevékenységnek minősül, a kedvezményes, 18 %-os adókulcs alá tartozik. A törvényi feltételek fennállása esetén az adóalany alanyi adómentességet választhat, ez esetben a szolgáltatás után nem kell áfát fizetnie.
Forrás: nav.gov.hu
A tevékenység személyi jövedelemadózása során a – nem egyéni vállalkozóként adózni kívánó – magánszemély kétféle módon állapíthatja meg adókötelezettségét: az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok szerint (a tételes költségelszámolást, vagy a 10 százalékos költséghányad módszerével megállapított jövedelemszámítási szabályokat alkalmazva) vagy a tételes átalányadózást választva.

Az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok szerint meghatározott jövedelmet 15 százalékos személyi jövedelemadó, valamint 22 százalékos egészségügyi hozzájárulás terheli.

A tételes átalányadózás csak akkor választható, ha a fizető-vendéglátó magánszemély a tevékenységet a tulajdonában vagy haszonélvezetében lévő egy lakásban vagy üdülőházban folytatja. A személyi jövedelemadózás szempontjából fizető-vendéglátó tevékenységet folytató magánszemélyaz lehet, aki – nem egyéni vállalkozóként – egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenység keretében nyújt szálláshelyet ugyanannak a személynek adóévenként 90 napot meg nem haladó időtartamra.

A fizetendő tételes átalányadó éves összege szobánként 38 400 forint, ezen felül egészségügyi hozzájárulás fizetésére nem köteles a magánszemély.

Forrás: nav.gov.hu