Airbnb Budapest - Ügyfélszolgálat 8-20 óráig +36306923909|info@lakasmanagair.hu

Filmturizmus: ezért jön rengeteg rajongó turista Budapestre – Rövidtávú lakáskiadás

//Filmturizmus: ezért jön rengeteg rajongó turista Budapestre – Rövidtávú lakáskiadás

Tudják, mi az a filmturizmus? Ez az újfajta, igazi 21. századi turizmus kifejezetten a híres, kasszasiker filmek vagy sorozatok forgatási helyszíneire összpontosít. A történetért, karakterekért rajongó közönség hajlandó országokat, sőt akár óceánokat is átszellni csak azért, hogy meglátogathassa azokat a helyszíneket, ahol kedvenc filmjének vagy sorozatának jeleneteit felvették. Ezek az alkotások új jelentést, misztikus külsőt adnak egy-egy helyszínnek – legyen az önmagában is egy látványosság, vagy akár egy szinte jelentéktelen hely. Így kapnak az olyan turista célpontok, mint Budapest, teljesen új, felfedezésre váró lehetőségeket.

 

A filmturizmus manapság fénykorát éli: egymást érik a jobbnál jobb tematikus út ajánlatok, melyek egy-egy film forgatási helyszíneit járják körül. Angliában például annyira nagy népszerűségnek örvend a filmturizmus, hogy az országos turisztikai marketingben is kiemelt figyelmet fordítanak rá: már a forgatás alatt összegyűjtik a helyszíneket, hogy pont a film megjelenésével egy időben célzott marketinget indítsanak a filmturisták odacsalogatására. 

A Trónok harca sorozat megjelenésével Horvátországban és Spanyolországban is fellendült a turizmus, a legnagyobb érdeklődés az úgynevezett tematikus filmforgatási helyszínek meglátogatását célzó túrák iránt van.

Magyarország sem szégyenkezhet

Magyarország sem szégyenkezhet, hiszen az utóbbi években nem csak a szakmai felkészültségünk vagy a gyönyörű helyszínek voltak vonzóak a nagy produkciós cégek számára, hanem az egyre több és kedvezőbb adókedvezmény is. Ráadásul az is elmondható, hogy a forgatások kb 90%-a a fővároshoz köthető. Budapest filmes szemmel kimeríthetetlen lehetőségekkel rendelkezik. A városban található változatos és gyönyörű épületeknek köszönhetően Budapest a legtöbb nagyvárost képes megidézni a nagyvásznon: bújt már Róma, Moszkva, Buenos Aires vagy akár Párizs bőrébe is. Egy középkori történettől elkezdve a világháborús időszakon át a mai korban játszódó film is könnyen forgatható nálunk.

A filmturisták nagy örömmel járják be az Andrássy utat (Evita, Bel ami), Lánchídat (Én a kém), Bálnát (Mentőexpredíció), Operaházat (Operaház fantomja, Vörös veréb), Hősök terét (Die Hard), Szent Gellért Fürdőt (Én, a kém, Evita), Gresham Palace-t (A kém) vagy a Szent István Bazilika utcáit (Inferno).

The witcher

A közelmúlt egyik legnagyobb érdeklődést keltő forgatása a Vaják (The witcher) című fantasy sorozaté volt, melynek nagy részét Magyarországon forgatták. A hír kiszivárgása után rögtön meg is ugrott a filmturisták érdeklődése hazánk iránt. A sorozatot olyan helyszíneken forgatták, mint a Vajdahunyad vára, a Kiscelli Múzeum, a Szentendrei Néprajzi Múzeum, valamint több környékbeli helyszínt is használtak, forgattak a Tatabányán a Szelim barlangban, az Öreg-tó partján álló Tatai-várban, a Komáromi erődrendszerben vagy a Pilisborosjenőn található Egri vár másolatában is.

A magyarországi filmturizmus annyira szárnyalt az utóbbi években, hogy készítettek egy ingyenes alkalmazást is, amellyel a Budapesti forgatási helyszínek könnyen felkereshetők. A Film Destination Budapest az első magyar filmes városnéző applikáció, ahol angol nyelven is megtalálható információ a filmes helyszínekről. 

És ha ez a rengeteg lehetőség még nem lenne elég, azok a turisták, akik a végletekig a filmek szerelmesei, az etyeki Korda Filmparkban megtalálhatnak minden filmkészítéssel kapcsolatos érdekességet. Részt vehetnek egy stúdió túrán, kaszkadőr show-n, kipróbálhatják a szinkronizálást, és részt vehetnek egy élménytúrán, mely bevezeti őket a filmgyártás rejtelmeibe.

 

Budapest és környéke számtalan filmes helyszínével kitűnő turista célpont. Van egy üresen álló lakása? Használja ki, kezdjen rövidtávú lakáskiadásba! Turisták tízezrei kíváncsiak gyönyörű fővárosunkra, ahol felfedezhetik a híres Hollywoodi filmek helyszíneit, hogy egy kicsit ők is részesei lehessenek a filmes varázslatnak. Higgye el, a rövidtávú lakáskiadás sokkal egyszerűbb és jövedelmezőbb, mint gondolná! Bízza ránk, és mi kihozzuk lakásából a legtöbbet!

2020-08-09T10:14:30+00:00 2020. július 31.|Kategóriák: cikk|